Andrzej Bart

Andrzej Bart (ur. 1951 we Wrocławiu) powieściopisarz, scenarzysta i reżyser.
Jest twórcą unikającym rozgłosu. Mawia się o nim czasem, że to polski Thomas Pynchon, bo chce aby mówiono o jego książkach i filmach, a jego samego pozostawiono w spokoju. Jego powieści były tłumaczone na francuski, węgierski, rosyjski, niemiecki, słoweński i na hebrajski. Powieści:
Rien ne va plus. Ta wydana w 1991 roku saga o Polsce i Polakach widzianych oczyma cudzoziemca, która długo nie mogła się ukazać ze względów politycznych., natychmiast otrzymała Nagrodę Kościelskich i miała już w Polsce trzy wydania.
Pociąg do podróży (1999): pisarz rusza śladami dwóch nieudaczników, Żyda i Niemca, którzy zostają cofnięci do roku 1900, aby zabić młodego Adolfa Hitlera. Ekscentryczna podróż to pretekst do przyjrzenia się niewinności Europy zanim doświadczyła dwóch wojen światowych.
Don Juan raz jeszcze (2006); Stary Don Juan, pokutuje w klasztorze za grzechy młodości. Przymuszony, rusza po swoją ostatnią przygodę. Ma uwieść królową Kastylii Joannę, która przemierza Hiszpanię z trupem swojego męża. Książka została nominowana do Nagrody Literackiej Nike(2007).
Fabryka Muchołapek to najcześciej tłumaczona powieść autora, zakwalifikowana do finału Nagrody Literackiej Nike 2009 r., jest opowieścią o najbardziej kontrowersyjnej postaci współczesnej historii, Chaimie Rumkowskim, przywódcy łódzkiego getta.
Rewers (2009) przywraca do życia jedną z postaci, która w powieści Rien ne va plus popełnia samobójstwo. Młoda dziewczyna postawiona w stalinowskiej Polsce w sytuacji bez wyjścia, tym razem stawia czoła złu i wygrywa.
Bezdech Słynny polski reżyser od dwudziestu lat pracujący w Stanach Zjednoczonych ulega wypadkowi samochodowemu. Zawieszony między życiem a śmiercią wraca w malignie do kraju, aby zrobić to, na co jak sądzimy, zawsze będzie czas. Chce przeprosić, podziękować, ale też zemścić się..
Pod pseudonimem Paul Scarron Jr. napisał kryminał metafizyczny Piąty jeździec Apokalipsy(1999).
Lista powieści
1983: Człowiek, na którego nie szczekały psy,
1991: Rien ne va plus,
1999: Pociąg do podróży,
1999: Piąty jeździec apokalipsy (pod pseudonimem Paul Scarron Junior),
2006: Don Juan raz jeszcze,
2008: Fabryka muchołapek,
2009: Rewers,
2013: Bezdech.
Filmografia:
W roku 2009 film Rewers do którego Andrzej Bart napisał scenariusz zdobył główną nagrodę Złote Lwy na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, a następnie został polskim kandydatem do Nagrody Akademii Filmowej. Od tej pory Rewers otrzymał wiele nagród m.in. nagrodę dla Nowego Reżysera na 36. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Seattle (2010) oraz Nagrodę za Najlepszy Debiut na 32.Miedzynarodowym Festiwalu Filmowym w Moskwie.
Bart nakręcił wiele filmów dokumentalnych, między innymi Eva R.o córce pianisty Artura Rubinsteina, Hiob, o malarzu Marku Rudnickim, Marian Brandys, o pisarzu Marianie Brandysie. Jest autorem scenariusza i producentem filmu dokumentalnego Radegast. Napisał także scenariusz, a następnie reżyserował słuchowisko radiowe i film telewizyjny Boulevard Voltaire nagrodzony na Festiwalu Dwa Teatry w Sopocie (2011) nagrodami za najlepszy tekst i reżyserię. Jest autorem scenariusza i reżyserem słuchowiska radiowego Pan i Sługa oraz Bezdech, wystawionego przez Teatr Polskiego Radia. Bezdech został nagrodzony jako sztuka telewizyjna na Festiwalu Dwa Teatry w Sopocie (2013) czterema nagrodami za najlepszy tekst, najlepszą rolę męską, montaż i muzykę, a także dwoma wyróżnieniami aktorskimi. Otrzymał także nagrodę „Brązowego Rycerza” na XXIV Festiwalu Filmowym w Sewastopolu oraz nagrodę za najlepszy scenariusz i za najlepszą reżyserię.
Filmografia:
Marian Brandys (1997, 19 min.), z cyklu Złe miasto?[23] (scenariusz i reżyseria)
Cafe Mocca (1998, 19 min.), z cyklu Złe miasto? (scenariusz i reżyseria)
Eva R. (1998, 19 min.), z cyklu Złe miasto? (scenariusz i reżyseria)
Pałac (1998, 19 min.), z cyklu Złe miasto? (scenariusz i reżyseria)
Andrzej Czeczot (1998, 20 min.), z cyklu Złe miasto? (scenariusz i reżyseria)
Andrzej Braun (2000,19 min.) (scenariusz i reżyseria)
Hiob (2000, 20 min.) (scenariusz i reżyseria)
Powinność (2001, 26 min.) (scenariusz i reżyseria)
Maestro (2001, 26 min.) (scenariusz i reżyseria)
Radegast (2008, dok. 50 min.), (scenariusz)
Rewers (2009, fab.), (scenariusz)
Boulevard Voltaire (2010, PR2) (scenariusz i reżyseria)
Nagrody:
1991 –Nagroda Kościelskich za powieść Rien ne va plus.
2010 – Złota Kaczka miesięcznika „Film” dla najlepszego scenarzysty w sezonie 2009/2010 za scenariusz „Rewersu”.
2010 – Polska Nagroda Filmowa, Orzeł w kategorii „najlepszy scenariusz” za „Rewers”.
2010 – Doroczna Nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
2010 – Nagroda Telewizji Polskiej TeleSplendor (w ramach Splendorów) za najbardziej telewizyjne słuchowisko radiowe.
2011 – Nagrody dla najlepszego reżysera i za najlepszy scenariusz na XI Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej Dwa Teatry w Sopocie
2012 – Nagroda Miast Partnerskich Torunia i Getyngi im. Samuela Bogumiła Lindego.
2013 – Nagroda za oryginalny współczesny polski tekst dramatyczny lub adaptację teatralną na XIII Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej Dwa Teatry w Sopocie
XXIV Festiwal Filmowy w Sewastopolu, Nagrodę „Brązowego Rycerza” oraz Nagroda za Najlepszy Scenariusz i za Najlepszą Reżyserię.

Dodaj komentarz