Łukasz Modelski | Mochnacki i kuchnia romantyczna

Patronem roku 2023 został przez Sejm ogłoszony Maurycy Mochnacki, jeden z najbardziej radykalnych działaczy niepodległościowych doby romantyzmu, żołnierz, publicysta, filozof i pianista. Znany bywalec warszawskiej kawiarni „Honoratka” na Miodowej – miejscu spotkań zrewoltowanej młodzieży i przyszłych organizatorów Powstania Listopadowego oraz modnego lokalu odwiedzanego przez Chopina, Lelewela czy Goszczyńskiego. Mochnacki to także twarz opozycji wobec polityki ks. Druckiego-Lubeckiego, który pod koniec lat 20. XIX wieki zdołał zapewnić Królestwu Polskiemu względny dobrobyt.

O kuchni romantycznej doby Powstania Listopadowego, o miejscu kulinarnych wspomnień w dobie Wielkiej Emigracji, a także o eksperymencie z polskim winiarstwem, jakie podjął ks. Drucki-Lubecki zakładając w centrum Warszawy Winnicę Rządową opowie historyk kuchni i dziennikarz Łukasz Modelski, , autor Drogi przez mąkę czyli literatury dla kucharek, prowadzący programy o historii, literaturze i kuchni w radiowej Dwójce i TVP Historia.
Menu polskiego romantyzmu jest złożone i niejednoznaczne – od opisów w Panu Tadeuszu, poprzez wspomnienia Wielkiej Emigracji po książki kucharskie Jana Szyttlera – ucznia kuchmistrza ostatniego króla Polski.

Tej fascynującej historyczno-literackiej podróży pod auspicjami Seweryna Goszczyńskiego, mogą towarzyszyć również warsztaty kulinarne, podczas których gotujemy dania z epoki. Zawsze, niezależnie od warunków, Łukasz Modelski częstuje słuchaczy zaskakującą kawą po polsku według przepisu z „Pana Tadeusza”.