Dietetyk kliniczny
Ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka w Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu. Doświadczenie zawodowe nabyłam podczas licznych praktyk (m.in. Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu, Zespole Specjalistycznych Poradni dla Dzieci i Dorosłych – Poradni Diabetologicznej w Toruniu, Domu Pomocy Społecznej w Toruniu). Tematyka mojej pracy licencjackiej dotyczyła żywności GMO w aspekcie prawnym i zdrowotnym, natomiast pracy magisterskiej sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci oraz wartości odżywczej racji pokarmowych dzieci z klas pierwszych szkół podstawowych w Toruniu. Dietetyka i żywienie to moja pasja. Swoim pacjentom przekazuję wiedzę na temat prawidłowego i zrównoważonego odżywiania, tak aby każdy mógł się cieszyć pełnią zdrowia. Zawsze chcę udowodnić, że zdrowe żywienie nie odbiera przyjemności z jedzenia. Nieustannie poszerzam swoją wiedzę, poprzez udział w konferencjach naukowych, czytanie artykułów oraz książek o tematyce żywieniowej.
Dietetyk radzi. Fakty i mity dotyczące żywienia.
- Co oznacza słowo „dieta”? Czy każdy z nas jest na diecie?
- Nawyki żywieniowe, kiedy się kształtują i jak można je poprawić? („Dieta bez diety, czyli jak schudnąć przy okazji”)
- Zasady prawidłowego żywienia. Czy w dzisiejszych czasach można jeść zdrowo? („Koniec z cukrzycą i otyłością” dr Mark Hyman, „Cukrzycę można wyleczyć. Naturalne metody zapobiegania i odwracanie skutków cukrzycy typu 2” dr. Fung Janson)
- Otyłość – skąd się bierze? („Samolubny mózg: dlaczego diety nie działają” Achim Peters, „Nałóg jedzenia” Marek Bardadyn, „Otyłość brzuszna. Ukryty zabójca. Przywróć pełną sprawność mózgu i jelit w 4 tygodnie” dr Michel Brack, dr Arnaud Cocaul).
- W jaki sposób możemy przyśpieszyć swój metabolizm?
- Fakty i mity.
- Skąd się wziął mit o szkodliwości tłuszczy?
- Ile jeść jajek tygodniowo? („Mity o cholesterolu” Walter Hartenbach)
- Co tuczy? Węglowodany czy tłuszcz?
- Dieta bezglutenowa, moda czy złoty środek na zachowanie zdrowia? („Dieta bez pszenicy” i „Kuchnia bez pszenicy” William Davis, „Serwuj, aby wygrać. Plan 14 dni bez glutenu, dzięki któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu” Novak Djokovic, „Gluten na widelcu” Peter H.R. Green, Rory Jones,)
LUB
Zasady żywienia w wybranych jednostkach chorobowych.
- Żywienie w chorobach metabolicznych:
- cukrzycy,
- otyłości,
- hiperlipidemiach.
- Żywienie w chorobach układu krążenia:
- nadciśnieniu tętniczym,
- miażdżycy.
- Żywienie w chorobach tarczycy:
- niedoczynność tarczycy, Hashimoto,
- nadczynność tarczycy,
Dodatkowo zostanie poruszony temat:
- Zakwaszenie organizmu.
LUB
Sposób żywienia dzieci i młodzieży. Czy „zdrowe” przekąski są rzeczywiście takie zdrowe?
- Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży. Na co zwrócić uwagę podczas układania jadłospisu?
- Metody oceny stanu odżywienia i metody oceny jadłospisów.
- Uwarunkowania środowiskowe mające wpływ na żywienie dzieci (nawyki żywieniowe rodziców, najbliższe otoczenie, szkoła, reklama, uwarunkowania psycho-emocjonalne itd.).
- Aktywność fizyczna.
- Przyczyny powstawania otyłości.
- Najczęściej popełniane błędy w żywieniu dzieci.
- Żywność reklamowana jako idealne śniadanie dla dzieci. Czy w rzeczywistości jest ona pełnowartościowym posiłkiem? Jak wygląda skład takich produktów?
- Jak w praktyce realizować przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia?
LUB
„Żywienie osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie”
- Zasady prawidłowego żywienia.
- Cukrzycy,
- Otyłości,
- Hiperlipidemiach,
- Żywienie w chorobach układu krążenia:
- Nadciśnieniu tętniczym,
- Miażdżycy.
LUB
„Choroby neurodegeneracyjne – objawy, przyczyny, leczenie”
- Choroby neurodegeneracyjne – objawy
- Przyczyny powstawania chorób neurodegeneracyjnych
- Dieta
- Choroba wieńcowa
- Zasady prawidłowego żywienia