Autorka książek i artykułów dla dzieci i dorosłych, specjalista ds. psychodietetyki, doradca i edukator żywieniowy, dyplomowany coach zdrowia i żywienia, promotorka zdrowego stylu życia, ekspert ds. ochrony środowiska, pedagog. Laureatka plebiscytu Hipokrates, przyznającego jej tytuł Dietetyka Medycznego Roku 2018 województwa śląskiego (dziennikzachodni.pl). Specjalizuje się w trwałej zmianie nawyków żywieniowych. Głównym obszarem jej działalności jest praca z osobami zmagającymi się z nadwagą i otyłością oraz chorobami metabolicznymi.
Uwielbia zwierzęta, szczególnie swojego kota Tobiego, który stał się jej wielką inspiracją i został bohaterem, doskonale przyjętej przez małych i dużych czytelników serii książek Przygody Tobiego. Poza literaturą dla dzieci jest także autorką pierwszej przystępnej książki dla seniorów pt.: „Dieta dorosłego człowieka”. Pozycja ta stanowi praktyczne kompendium wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania i zasad komponowania pełnowartościowych posiłków.
Więcej o książkach przeczytasz na stronach internetowych:
- Żywieniowe przygody Tobiego, kotka psotliwego
- 10 czynności dla zdrowotności według Tobiego, kotka psotliwego
- Dieta dorosłego człowieka
Współpracuje z wieloma wydawnictwami i jest autorką artykułów publikowanych w ogólnopolskiej prasie dla dzieci oraz dorosłych, m.in.:
- Male charaktery
- Świat seniora
- Poradnik z serii wydawniczej Super Hobby: Ziemniaki w roli głównej, 5/2019
a także w czasopismach branżowych, np.:
Odpowiadała za przygotowanie materiałów merytorycznych w postaci e-booka pt. "Dieta przyjazna mózgowi. Jak kształtować w uczniach dobre nawyki żywieniowe?" na III Ogólnopolską Konferencję Neurodydaktyczną.
Wielokrotnie pełniła rolę eksperta telewizyjnego TVS
Jej działalność na rzecz reedukacji żywieniowej dzieci i młodzieży została doceniona i była gościem programu w TVP3 KATOWICE
Fragment programu "Pokój na poddaszu" z 14.01.2022 r.
Uwielbia w prosty, ciekawy oraz zabawny sposób dzielić się swoją wiedzą z innymi wykorzystując przy tym wiele aktywizujących metod. Podczas spotkań autorskich i warsztatów kulinarnych przekonuje uczestników do wdrażania zasad zdrowego stylu życia na co dzień, jednocześnie udowadniając, że jest to nie tylko łatwe i przyjemne, ale także bardzo smakowite i satysfakcjonujące! To właśnie okraszenie teorii smakowitą praktyką sprawia, że cieszą się one ogromnym zainteresowaniem i na długo zapadają w pamięci uczestników.