Nasi twórcy

POKAZ KULINARNY I SPOTKANIE Z ROBERTEM SOWĄ

Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Więcej informacji: www.sowarobert.pl

 

Okładka książki Robert Sowa UcztaAutor książek kulinarnych: „Uczta. Z restauracji wprost na twój stół” (2018), „Krok po kroku z Robertem Sową”, „Cztery pory roku”, „Życie kocha jeść”, „W poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Esencja smaku”.

Robert Sowa słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku (www.prymat.pl, www.doradcasmaku.pl). Jest także patronem kulinarnym kultowych polskich restauracji bistro „Meta” i „Meta Disco” w kilku miastach w Polsce.

Telewidzowie wiele lat oglądali Roberta Sowę w niedzielnym kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN. W 2012 roku występował w roli Master Chef’a w lubianym i popularnym od wielu lat show „Kocham Cię, Polsko” (TVP 2). Od września 2012 gotował w „Pytaniu na śniadanie”, od marca do czerwca 2013 występował w programie „Życie od kuchni” (TVP 2), a jesienią 2013 roku można go było oglądać w TVP 1 w programie „Sąsiad na widelcu”. Od jesieni 2013 do czerwca 2014 występował w roli prowadzącego magazyn kulinarny „Przepis dnia” emitowany we wszystkie dni powszednie w TVP 1 przed wieczornym wydaniem Wiadomości. Od lutego do sierpnia 2016 był gospodarzem programu kulinarnego „Mój przepis na…”, emitowanego od poniedziałku do piątku w Polsacie.

Okładka książki Robert Księga Szefów KuchniKarierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i Bad Ischl. Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił, skupił się na rozwoju swojego Studia Kulinarnego i planował otwarcie autorskiej restauracji.

W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej, a w okresie 2011-2012 także w klasie ekonomicznej.

Od września 2012 roku do czerwca 2015 roku właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele. W październiku 2015 roku otworzył nowy lokal N31 restaurant & bar by Robert Sowa w centrum Warszawy, na ul. Nowogrodzkiej 31. Podstawą autorskiej restauracji Roberta Sowy są potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób. Najwyższej jakości produkty i niebanalne połączenia smakowe oraz otwarta kuchnia są odzwierciedleniem pasji, z jaką Roberta Sowa stworzył swój "drugi dom". Klimat restauracji tworzą specjalnie zaaranżowane wnętrza i modne dodatki, a stare grafiki przedwojennej Warszawy przełamują charakter nowoczesnego miejsca - lubianego i odwiedzanego przez licznych amatorów kuchni Roberta.

Wielbicielom dobrego jedzenia znany jest również jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza. To także propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Lato z Radiem” (2016, 2015, 2010 i 2011 rok), „Złote przeboje na wakacjach (2013 i 2014 rok), Koncertowe Lato – muzyka najlepsza pod słońcem” „Przebojowe Lato 2007, 2008” oraz „Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala”.

Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych (m.in. jako pierwszy Polak juror konkursu Bocuse d'Or w Lyonie w roku 1995 i w Montpellier w roku 1998).

Pomysłodawca i twórca "Kulinarnego Talentu" najbardziej medialnego konkursu dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, który co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem całej branży gastronomicznej oraz Kulinarnych Mistrzostw Polski – konkursu dla osób pracujących w zawodzie kucharza bez ograniczeń wiekowych, który zadebiutował w październiku 2016 roku.

Okładka książki Robert Sowa Życie kocha jeść

Nagrody i wyróżnienia

W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał podziękowanie za promowanie Kuchni Polskiej na Świecie. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat najbardziej prestiżowej nagrody “Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert został uhonorowany tytułem „Gentleman Roku” przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku został wyróżniony Hermesem "Poradnika Restauratora" w kategorii Osobowość Gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik „Gentleman”. W 2011 roku otrzymał wyróżnienie 15 lat współpracy z targami EuroGastro.

W grudniu 2012 roku nagrodzony tytułem „Profesjonalista Roku WPROST” w kategorii catering, restauracje, dobry smak. W 2013 roku Robert Sowa otrzymał statuetkę Magazynu VIP za popularyzowanie sztuki kulinarnej oraz promowanie polskiej kuchni i kultury na świecie oraz tytuł TOP CHEF przyznany Osobowości Kulinarnej Roku 2013 przez Poland 100 Best Restaurants. W czerwcu 2015 roku otrzymał tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej przyznany przez Kapitułę Konkursu "Kuchnia Polska wczoraj i dziś" oraz Statuetkę Oskara Kulinarnego przyznawaną przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. W październiku 2015 roku podczas gali Poland 100 Best Restaurants otrzymał nagrodę Live Cooking Tour za wakacyjne gotowanie podczas radiowych tras koncertowych.

W kwietniu 2016 odebrał dwie nagrody przyznane jego autorskiej restauracji N31 by Robert Sowa - "Sukces Roku 2016" i "Złoty Widelec". 15 października 2016 roku Podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2016 otrzymał aż trzy nagrody - autorski konkurs Roberta "Kulinarny Talent 2016" mianowano IMPREZĄ KULINARNĄ ROKU 2016, "Krok po kroku z Robertem Sową" została KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2016, a dokładnie rok od rozpoczęcia działalności N31 restaurant & bar by Robert Sowa zdobyła GRAND AWARD - TRZY WIDELCE PLUS.